Wednesday 31 August 2011

kuih raya samprit ainul


Assalamualaikum kawan2 ku semua..moga korang sihat2 belake..aku sihat2 je..dan bulan ramadan kali ni aku telah belajar sesuatu yang baru iaitu membuat kuih samprit..korang kenal tak kuih samprit??kalau tak kenal,tak payah makan kuih raya la..hahha..dan untuk entri kali ni aku akan share ngan korang semua dengan resipi kuih samprit yang tersangat lazat,sedap,lemak manis berkrim disukai ramai..hihihi..name sempoinye adalah KUIH SAMPRIT AINUL MARDzIAH..kuih samprit ni diberi name sebegitu kerana resipi dipelajari oleh tuannya sendiri..Puan Ainul mardizah ni memang pandai buat kuih2 raya,biskut raya..makanan yang nak beraya ni kira dia memang ekspert la..semua kuih yang dirayakan mesti menjadi kalau puan ni buat..bile aku sendiri rase kuih dia,sedap hingga menjilat ibu jari kaki mak aku..tak pasal2 aku kene terajang se das dua das ngan mak aku..birat belakang badan..hahaaha..jadi aku pon teringin belaja sendiri ..alhamdulillah menjadi gak kuih samprit aku..ok, kat bawah ni adalah bahan2 untuk resipi kuih samprit..


RESIPI KUIH SAMPRIT AINUL MARDzIAH
BAHAN-BAHAN:
[UNTUK SATU ADUNAN]
1)      1 BIJIK BUTTERCUP-mesti jenama buttercup taw,kalu jenama butterlite or farmcows rase kuihnya x sedap sangat la..(nak wat kuih mesti la nak sedap2,kalu x sedap bagi makan kat ayam je la..hahaha)

2)      1 CAWAN ICING SUGAR[BRAND KINGS]-korang cari la..jangan gula pasir kasar prai atau gula kabung pulak....

3)      1 CAWAN TEPUNG UBI KAYU[BRAND KAPAL  ABC]-yang ni paling afdhal,yang penting tepung ubi kayu,bukan tepung ubi keledek/ubi keladi/ubi kentang..rosak kang kuih..kalu korang jumpa cap sampan ABC or bot ABC,korang tibai jer..

4)      4 CAWAN TEPUNG GANDUM [ CAP WAU / SAUH]-beli je kat pasaraya..berlambak2..yang penting korang guna tepung gandum berprotein tinggi ok..korang pon kurang protein aku rase..hahaha.
5)      PEWARNA [SUNGEI WANG CAKE SHOP]- sebagai warne untuk kuih samprit ni la..warna pink la comey!nak warna lain pon boleh..ijau ke,oren,kelabu,jagung..orait jer..

6)      GULA MANIK URAI [CAP BUNGA ROS]-sebagai hiasan atas kuih samprit ni..bagi la lawo cket..jangan guna manik betol da la..keras pulak nak makan..nak brand lain pon ok..

7)      1 BIJIK TELUR KUNING SAHAJA...- telur ayam la..jangan telur angsa taw.jangan korang gune putih telurnya..

CARA-CARA/STEP/LANGKAH-LANGKAH
a)      1st,korang masukkan buttercup,icing sugar dan telur kuning ke dalam mangkuk besar or besen(kalu korang takde gak,tibai je baldi or cebok)..korang gaulkan dahulu bagi sebati..gaul biarlah berlemah lembut..jangan korang kacau kasar2 even ia hanyalah kuih..(budi bahasa kan budaya kite...) 

b)      Masukkan tepung ubi kayu dan gandum yang telah di ayak sebelum ni ke dalam sebatian tadi..korang masukkan sikit2,jangan sekali gus terus,nanti punah kuih..

c)       Bile adunan korang dah sebati,korang boleh terapkan mengikut acuan yang korang sukai...adunan  tu korang bahagikan dua,dimana satu adunan yang berwarna seperti pink..yang ni la aku pilih,pink seswai ngan kuih raya ni..

d)      Adunan tu korang campur la dalam acuan yang korang minat..contoh,aku buat corak kulit tenggiling..hihi..kalau korang nak corat kulit buaya pon ok,kulit biawak komodo,even kulit korang sendiri pon boleh(nak2 lagi bergerutu,nampak lebih menyerlah gitu..)

e)      Bile dah siap buat corak acuan tu,korang boleh bakar kuih ke dalam oven korang.(kalau korang takde oven,bakar kat dapur arang je..kompem hangit..hahaha)

f)       Suhu oven korang dalam lingkungan 160 darjah celcius selama 15 minit..insyaallah akan menjadi dengan jayanya..(suhu tu depends dengan korang punye jenis oven la)..umah aku gune oven brand butterfly.

Ha......................amacam korang semua?x payah kan nak buat kuih samprit ainul mardziah ni..sebab memang senang,asalkan ade minat yang mendalam la.aku yang jantan ni pon boley buat apatah lagi kalau kaum hawa..dah siap kuih korang nanti,boleh la korang rasa and jamu kat famili or kengkawan korang..kompem la mereka pon akan tabik spring dan menjadi sawan kutu sekejap kerana terlalu lazat hingga menusuk kalbu dan jiwa raga..kalau diorang pas makan,takde rase ape2 or takde sebarang efek khas,mungkin diorang ade masalah lidah or ade tiroid kat mulut..hihihi..yang pasti aku jamin korang akan puas ati dengan resipi ni kalu mempelajarinya..Insyaallah..selamat mencuba ok!sekian untuk entri ni..assalam..


No comments:

Post a Comment

suka BLOG ini?