Friday, 29 April 2011

Grafik Kad ADA tapi Maen Game TerSEKAT-SEKAT?

Assalam kengkawan..ermmm.kepada gamer.pernah tak korang maen game kat pc / laptop tp macam tersekat-sekat  pergerakan game tu??sebagai contoh..korang maen game yang grafik tinggi tapi flow game tu tak lancar or tak smooth la katakan,tapi korang punye laptop/pc  da ade grafik kad..RAM korang pon ok da macam dalam 2GB ke 4GB..jadi dalam ruangan sembang kali ni,aku share la ape yang aku tau...


contoh maen game MEDAL OF HONOR ni..game baru tapi tersekat-sekat..


game ni pon grafik tinggi..power punye..bez ...tapi kalu sekat2??come on la...



Ngapain sih??


Maybe korang punye driver grafik kad jarang diupdate or maybe korang tak pernah update..Seperti yang kite maklum,kat dunia ni pengeluar Grafik kad yang femes mesti la NVIDIA dan AMD (Ati radeon)..mungkin grafik kad korang dari company2 ni..jadi,bile korang maen  game tersekat-sekat,korang sebenarnya perlu update driver grafik kad dalam laptop korang..

   ATI RADEON (atas) dan NVIDIA(bawah)
selalu berlumba jadi pembuat terpower grafik kad..ahhaha..kite yang dapat manfaat


Ape rasionalnya??

Kerana ketidaklancaran game tu bergerak mungkin disebabkan driver grafik kad yang dah diinstall time awal2 korang beli laptop or pc maybe sudah ketinggalan zaman atau pun tidak seiring game2 baru skang ni.mungkin la jenis atau siries grafik kad korang yang dulu2 sket,bukan yang latest..dalam erti kata lain,driver grafik kad korang tidak memenuhi codec yang diperlukan untuk game2 terkini..sebab tu game korang jadi cam tersekat2  bile korang ngah maen..korang pon rase frust..kan??

Dah tu nak setel macam mane??

Korang juz perlu update korang punye driver grafik kad korang..hihihi..bile korang update driver grafik kad korang,ia akan memenuhi codec driver untuk game2 yang baru ataupun terkini.bile dah  driver update,game korang tak tersekat-sekat and become more smooth......lancar.....maen game pon syok......hiihihi.

Tak taw nak update driver??

Ok,jom update..ikut step bawah ni  ha..

1.mula2 korang perlu taw korang punye jenis grafik kad korang serta seriesnya..seperti AMD 6370 or NvIDIA cuda 310m or pape jela..nak cek modelnye senang,korang cek di properties my computer(klik di  windows performance tool),selepas korang klik windows experience index.

dari computer properties,korang boley cek model grafik kad korang mcam atas ni..cek ea!!


2.bile korang da taw model grafik kad korang,korang pergi la ke laman web company grafik kad korang seperti AMD.COM or Nvidia.COM

contoh dari laman web amd.com..nvidia lebih kurang gak cume warna hijau!!hhuhuh



3.Dah jumpe web diorang?korang SEARCH la driver graphics card or download driver..nanti akan muncul la..pastu ia akan mintak korang punye windows ape,name grafik kad,series korang,laptop ke pc,..korang isi..then,akan appear la korang punye latest driver..then korang download la..hihihi..kat web  tu,korang akan dapat description pasal update terbaru driver grafik kad tu..hihi


ini tempat korang nak amek driver untuk amd.com.klik sini!!


 untuk nvidia pulok..hiii..klik sini!!


ni description pasal driver terbaru dengan contoh game..hhuuhu..dari nvidia.com

4.Dah download,korang install la ye..hihihi..nanti ia akan buat satu folder dalam program files..korang layan je..install semua yang web tu rekemen kat korang..pastu..siap la,sukses!!

Hasilnya..!


ni mungkin panel control time driver lame..sebelum update..

jeng!jeng!!ni la feature latest driver update punye control panel..selepas korang insrall update baru..lebih banyak menu pilihan untuk memaksimumkan or customize penggunaan grafik kad ko untuk game or pape..
beza kan??cube la.. 

Amacam?korang da nampak kan cara or step yang perlu dibuat..tak susah pon..nanti kalu korang ade masa,boley la nak update driver grafik kad tu.Korang maen game pon lancar dan kepuasan pon terjamin!Jadi update driver latest sangat penting..Akan ada perbezaannya..Kita share apa yang kita taw,kita pon tak rugi..Harap2 entri kali ni dapat membantu korang yang bergelar gamers PC or laptop..ok chaw!!


9 comments:

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  2. singgah bc n3 d sini...

    singgah2 la disini

    http://akutetapaku85.blogspot.com/

    ReplyDelete
  3. yeayy , nasib baik jumpa entri nih . (:
    kalau tak sampai bila-bila pun tak tahu yang graphic card perlu di update . hee~

    ReplyDelete
  4. aku pnye laptop xleh la..
    sape2 leh tlg... plzzz

    ReplyDelete
  5. lg 1 kne pndi setting bru bleh jimat letrik sket..

    *better pkai PC kalo nk main game...

    ReplyDelete
  6. weweewweeww......!! nak tanya skit boleh ???aku dah try update grpic card aku ,tapi semasa aku update tiba2 je shutdown trus..habis mcm mna aku nk buat nieh???tlng bgtau ape mslh cmputer aku srbnarnye nih ..

    ReplyDelete
  7. aku nak tnya skit apasal lame sngat download nihh....tpi blog BGUS JUGAK hehehe...tk!!

    ReplyDelete
  8. best bro..! kene download ketiga tiga kew bro??

    ReplyDelete

suka BLOG ini?